Mladi ujedinjeni u miru u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Učesnici projekta “Youth United in Peace” iz Tuzle, Sombora, Vukovara i Srebrenice boravili su kod svojih prijatelja i domaćina u Gornjem Vakufu – Uskoplju. Preko 60 mladih uključeno je u ovu aktivnost.

Nakon što su se u 3. novembra u poslijepodnevnim satima smjestili kod svojih domaćina, slijedila su druženja u gradu, a već u subotu 04.11. provedene su i dvije volonterske akcije. Prva je bila uređenje zelene površine i zasađivanje sadnica u JU Dječiji vrtić “Zvončić”, a druga je „osvježavanje“ velikog grafita sa mirovnom porukom “Zajedno možemo sve”.

Obje volonterske akcije uspješno su okončane uz pomoć vrijednih ruku mladih mirovnjaka i to sve kroz smijeh, šalu i druženje. U večernjim satima dogovoreno je zajedničko druženje cijele grupe.

Ova vikend posjeta dio je projekta “Youth Unated in Peace”, koji je usmjeren na jačanje interetničke saradnje mladih, podržanog od Komiteta za osnovna ljudska prava i demokratiju iz Kelna. Cijelu priču implementiraju Udruženje „Sara-Srebrenica“, Udruženje “Prijateljice” Tuzla, Omladinski Centar Gornji Vakuf-Uskoplje, te Evropski Dom Vukovar i Aktivatori uz Sombora. Ove organizacije ujedno čine i mrežu Youth United in Peace, koja godinama doprinosi povezivanju mladih i izgradnji mira u regionu.

Kroz ovakve posjete i organizovana druženja, mladi imaju priliku da se bolje upoznaju, održavaju i sklapaju nova prijateljstva. Do narednog susreta potvrđujemo da “Zajedno možemo sve”.

(YUP)