Održana medijska radionica “YUPlab”: Važno nam je kako nas vidite!

“Zato što nam je važno kako nas drugi vide” – proteklog vikenda u Tuzli je organizovana medijska radionica. Na njoj su učestvovali mladi mirovnjaci iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, a koji su kroz praktične vježbe učili o kvalitetnoj upotrebi interneta i njegovim pogodnostima.

Pišu: Polaznici YUPlab-a

Zašto nam je važan imidž na internetu?

Važno nam je da svi koji prate rad Mreže “Mladi ujedinjeni u miru”, a to su prije svih roditelji, dobiju priliku da osjete energiju koju, kada su zajedno, stvaraju mladi iz svih gradova koji učestvuju u projektu.

Da je sve mnogo lakše u uigranom timu usmjerenom ka istim ciljevima, uvjerili su se i sami učesnici koji su prošli obuku o administriranju Facebook stranica, komunikaciji s publikom na socijalnim mrežama, mogućnostima koje internet nudi besplatno…

Učesnici su imali priliku naučiti kako kreirati ilustraciju i koristiti programe za grafički dizajn za uređenje objava na društvenim mrežama. Također, svojim praktičnim radom primijenili su stečeno znanje.

YUP lab

Polaznici medijske radionice teorijska znanja u svakom trenutku imali su priliku prikazati praktično i to zahvaljujući kreiranoj prototip stranici YUPlab. Upravo na njoj, svi učesnici kao administratori mogli su vidjeti kako i na koji način su njihove kolege uradile određene zadatke, na koji su se način kreativno izrazili i po čemu su to specifični u odnosu na druge. Upravo ovakav način rada, kažu učesnici, omogućio im je da se od prvog trenutka osjećaju kao profesionalci pred kojima su veliki izazovi.

Izazovi tek slijede

Usvojeno znanje učesnici će do početka morskog mirovnog kampa u Splitu usavršavati individualno, te u praksi ga pokazati tokom tih 12 dana. Cilj je jedan: pokazati pratiocima na društvenim mrežama, kao i svim zainteresovanima za naše projektne aktivnosti kako projekat izgleda u stvarnosti i to u onim momentima kada su naši učesnici zajedno na jednom mjestu.

U YUPlab-u učestvovali su, te obuku o medijima prošli Sanela Muratović, Erna Osmanović, Uroš Antić, Dragana Samardžija, Anđela Latinović, Dragana Mijatović, Pelka Jovičić, Lejla Sukanović, Maida Avdić, Maida Redžepagić. Obuka je održana u Trening kući za mlade “LABIRINT” u Tuzli.