Počelo obilježavanje 25 godina YUP projekta: Stotinu mirovnjaka u pozorištu Novog Sada

Možete li zamisliti kako sa 100 svojih prijatelja organizujete izlazak u grad? Ili na predstavu u pozorište? Ili još bolje – možete li zamisliti da se svi koje pozovete i odazovu vašem pozivu? Članovi Mreže “Mladi ujedinjeni u miru” tim se mogu pohvaliti.

Stotinu mladih iz pet gradova regiona organizovano je posjetilo Novi Sad – grad u kojem su nevjerovatni glumci Srpskog narodnog pozorišta pod vodstvom reditelja Kokana Mladenovića, na daskama koje život znače, izveli Andrićevu “Na Drini ćupriju”. Upravo ova predstava poslužila je kao sjajan povod za početak zajedničkog obilježavanja dvadesetpetogodišnjice ove regionalne mirovne priče.

“A kako bismo drugačije mogli nego snažnim mirovnjačkim porukama pokazati da smo, čini se, više nego ikada ranije, ujedinjeni u našim aktivnostima, zajedničkom radu i misiji da Balkan učinimo još sigurnijim i boljim mjestom za život svih generacija? Ova predstava je sjajna uvertira u naš veliki jubilej.” – poručila je jedna od članica Mreže “YU Peace” Vlasta Marković.

Mladi iz Srebrenice, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Sombora, Vukovara i Tuzle okupljeni u Novom Sadu iskoristili su priliku da prije zajedničkog gledanja predstave “Na Drini ćuprija” najave i neke od narednih, ovoga puta, slavljeničkih aktivnosti kojima svi zajedno idu u susret četvrtini stoljeća koju provode okupljeni u mirovnoj misiji.

Zato je druženje prije, tokom i poslije predstave u Novom Sadu, bilo tek prva u nizu zajedničkih druženja ovih mladih ljudi na Balkanu.

“Glavne aktivnosti nam tek dolaze. Imamo vikend posjetu Vukovaru, potom Ljetni kamp, a najvjerovatnije da ćemo se uskoro ponovo vratiti i u Novi Sad – trudimo se pratiti šta to naši učesnici žele, i zato ćemo ovu godinu iskoristiti da im ispunimo sve želje. Rekla bih da su to one sitne rođendanske želje – i njihove i naše, pa jubilej nam je.” – dodala je između ostalog mlada edukatorica iz Sombora Vanja Vulin.

Tišina je poslije 150 minuta trajanja predstave ispunila foaje Srpskog narodnog pozorišta dok su mirovnjaci i mirovnjakinje jedni drugima prilazili saosjećajući zbog svih scena kojih su se ovom predstavom prisjetili. Još jednom su, kaže Marković sebi potvrdili “koliko je ugrožavanje mira ustvari besmislena stvar”.

Komentara na predstavu od učesnika nije bilo, barem ne onih glasnih mada za njima nije ni bilo potrebe. Nekada su riječi suvišne kako bi objasnile trenutak u kojem stotinu duša diše kao jedno. Baš kao i svih ovih dvadeset i pet godina. A godišnjica je tek počela…

Cijela foto-galerija nalazi se OVDJE.